Regresná terapia

Prečo funguje regresná terapia?

Na to, aby som zodpovedala tieto otázky musíme sa pozrieť na to, čo je register terapia,

ako funguje,  aké je využitie v praxi, aký je rozdiel medzi hypnózou regresnou terapiou a hlavne pre koho je to určené?

Čo je regresná terapia?

Regresná terapia je forma psychoterapie, ktorá pomáha riešiť:

  • vzťahové problémy s kolegami, s rodinou, s priateľmi,
  • všetky typy fóbií, 
  • strach,
  • traumu,
  • psychosomatické problémy (pseudobolesti-choroby, ktoré spôsobuje podvedomie človeka). Napríklad: bolí ma žalúdok, keď mám skúšku, alebo mám kŕče, keď musím hovoriť pre obecenstvom.

Vedeli ste, že podľa štatistík, viac 67% ľudí sa bojí viac vystúpiť pred obecenstvom, ako smrti. Podľa nich samotná  smrť je lepšia, ako vystúpiť pred dav a hovoriť. Tu prichádza regresná terapia, ktorá rehabilituje strach a fóbie. 

Aký je rozdiel medzi regresnou terapiou a hypnózou?

 Počas hypnózy, nemáte svoje vedomie a telo pod kontrolou, robíte presne to čo hypnoterapeut chce, aby ste urobili a veľa ľudí sa obáva, že z nich sa urobia „opice“ a prinútia robiť veci s ktorým nesúhlasia. Pozrite si hypno show. Tu musíme skonštatovať, že hypno show,  je pre ľudí ktorí sa chcú zabávať a s realitou to nemá nič spoločné. Hypnóza je druh liečenia.

Prečo je regresná terapia iná?

  1. celý čas máte svoje vedomie pod kontrolou
  2. zo skúseným  terapeutom hovoríte o veciach o ktorých chcete, nikto vás do ničoho nebude nútiť.
  3. kedykoľvek môžete ukončiť sedenie.  
  4. vaše telo  máte celý čas pod kontrolou.
  5. nepoužívajú sa žiadne lieky, alebo iné psychotronické látky.

Čo je hypnoterapia?

Hypnoterapia je druh psychoterapie, ktorá pomáha jednotlivcom obnoviť spomienky z minulosti. To sa deje pomocou hypnózy, čo je technika, pri ktorej terapeut uvádza jednotlivca do stavu podobného tranzu.

Využíva hypnózu na liečbu určitých duševných, emocionálnych a fyzických stavov. Cieľom tejto liečby je zmeniť vzorce v myšlienkach a pocitoch pacienta, aby sa mohol vyliečiť zvnútra, a nie spoliehať sa na vonkajšie zdroje, ako sú lieky, alebo chirurgia. Určite ste videli film, kde je pacient v „hypnóze“ a viete si predstaviť, ako to funguje.

Regresná terapia pre manažérov

Myšlienka regresnej terapie nie je nová. Existuje už dlho. Prvá forma regresnej terapie bola prvýkrát predstavená Freudom koncom 19. storočia a používa sa dodnes.

Prvá forma regresnej terapie bola pre manažérov a objavila začiatkom 20 storočia. Pre koho je to určená? Pre tých chcú zlepšiť svoje zručnosti a získať nové, chcú vidieť svoje rozhodnutia z nadhľadu.

Terapeut vedie jednotlivca rôznymi etapami jeho života a pomáha mu zapamätať si udalosti z rôznych období v čase.  Proces začína hĺbkovým rozhovorom s terapeutom, kde sa dotyčnej osoby pýtajú otázky týkajúce sa jej minulosti. Jednotlivec je potom v sedení a prevedený sériou fáz svojho života. Niekto môže byť napríklad požiadaný, aby si spomenul, že bol dieťaťom, bol na strednej škole alebo na univerzite. Keď prechádzajú týmito fázami a odpovedajú na rôzne otázky o rôznych časových obdobiach, existujú techniky, ktoré im pomáhajú zapamätať si, čo sa stalo počas týchto období, bez toho, aby si to vedome pripomínali.

Prečo je to pre manažérov dôležité?

Vo firme sa pracuje, ale finančné výkazy sa zhoršili a neviete prečo, kľúčový zamestnanci  odchádzajú z firmy bezdôvodne a logické vysvetlenia nie sú. Dobrý príklad je prípad pani Katky.

V sedení zistila, že pred 3 roky prijala zamestnanca, asistentku, ktorá na prvý pohľad bola super. Asi po pól roku, sa Katkine zdravie z horšilo a začala brať silné lieky. Jej asistentka vedela všetko čo sa dialo vo firme a referovala o tom. Faktom je, že „asistentka“ vytvárala problémy, ktoré nikdy neexistovali, miešala sa do osobných problémov kolegov, ktorý nakoniec odišli z firmy. Keď si pani Katka uvedomila v sedení, čo je príčina problémov vo firme, presne vedela čo má urobiť. Asi po 2 mesiacoch sa jej zdravie navrátilo a firma prosperovala ďalej.

Chápete tú silu regresnej terapie? Ako to vyzerá vo vašej firme. Ste spokojný, ste ochotný sa pozrieť na firemné problémy z nadhľadu? Keď áno Zavolajte nám a zistite voľné termíny.

Fenomén opätovného spracovania pamäte v regresnej terapii.

Opätovné spracovanie pamäte je, keď si človek pamätá udalosť inak, ako si pôvodne pamätal. Tento jav môže byť vyvolaný informáciami, ktoré sa naučili po vytvorení pôvodnej pamäte.

Fenomén prepracovania pamäte je bežným javom v ľudskom mozgu, ale môže byť ovplyvnený aj vonkajšími faktormi, ako je nálada alebo prostredie jednotlivca. Človek si môže napríklad spomenúť, že sa pri nehode vážne zranil a musel niekoľko týždňov zostať v nemocnici. Po dlhých obdobiach smútku si táto osoba možno spomenie, že v nemocnici strávila iba jednu noc. Toto je príklad prepracovania pamäte, pretože až neskôr si táto osoba spomenula, že bola hospitalizovaná dlhšie, ako sa pôvodne domnievalo.

Regresná terapia, ako proces zbavenia sa bolesti

Riešili sme prípad pána Jozefa, ktorý mal neuveriteľné bolesti hlavy. Mal niekoľko medicínskych vyšetrení a všetky boli negatívne. Z medicínskeho hľadiska, bol zdravý, len bolesti hlavy sa pravidelných cyklov vracali.

V sedení regresnej terapii sme zistili (po 4 sedení), že pred 10 rokmi, dostal chrípku a mal vysokú horúčku. Keď odišiel na toaletu, sa šmykol, a udrel si hlavu. On sa na to nepamätal, ale v sedení si na to spomenul. Pamätal si, aký deň sa to stalo, čo dávali v TV, kde bola jeho manželka, a čo mal na obed. Všetko, len „tú udalosť nie“. Po sedení asi 10 dní bolesti hlavy boli preč.

Tak to funguje regresná terapia aj v iných oblasti života.

Trápia tie isté udalosti v živote, ktoré sa pravidelne vracajú? Neviete nájsť funkčné riešenie? Vyskúšajte regresívnu terapiu, ak nebudete spokojný vrátime vám peniaze.

Koľko trvá sedenie v regresnej terapií?

Každý prípad je iný. Jedno sedenie trvá od 1až 2 hodiny. Niekedy sa človek „uvedomí veci po prvom sedení“, ale nie je to pravidlo. Môže byť aj 7-8 sedení, kým sa „nájde udalosť“ , ktorá ovplyvňuje vaše rozhodnutia v prítomnosti. 

Slovo na záver:

Nezabudnite na jeden dôležitý faktor, že čokoľvek vás trápi v prítomnosti, my nikdy neriešime prítomnosť, ale minulosť. Vyriešte minulosť a problémy budú preč.

Dúfam, že ste dostali trochu širší obraz o Regresívnej terapii. Ak máte otázku, alebo chcete vedieť napíšte, volajte.